5 tips til hvordan øke inntektene

Sliter du med å få inn medlemskontingenten? Er det vanskelig å få til de tingene dere vil i laget eller foreningen på grunn av trang økonomi? Det finnes mange måter å bedre dette på.

Idrettslag, foreninger og arrangører er alle avhengig av en jevn pengestrøm for å kunne overleve. Medlemsavgifter dekker noe av det, men kommer ikke alltid av seg selv. Da er det viktig å ha gode systemer som sørger for at det er enkelt å betale, og like enkelt for både medlemmer og de som administrerer å ha full oversikt. Heldigvis finnes det gode systemer som håndterer dette godt. 

Samtidig er det mange andre måter å få inntekter på, som kan gjøre det litt romsligere økonomisk, og gjøre det mulig å utvikle og fornye seg.

Inntekter utenfra

Det er ikke alltid medlemsavgift strekker til for alt man ønsker å gjøre. Da må en se seg om etter andre inntektskilder. Her er noen forslag:

  • Grasrotandelen – Registrer dere som grasrotmottaker og oppfordre alle medlemmer og nærmiljø til å støtte dere. Da vil 7% av alt de spiller for gå direkte til laget eller foreningen. 
  • Kiosksalg – en klassiker som har fått inn mye penger for lag og foreninger gjennom årene. Prøv å få med butikker eller produsenter til å sponse dere med varer, som dere selger sammen med vafler og kaffe.
  • Flaskepant – oppfordre alle til å legge igjen panten sin når de er på trening. Her er det da viktig at alt er lagt til rette, som lett tilgjengelige sekker for pant og en klar plan på hvor det skal leveres. Få en avtale med nærbutikken om å få komme å pante til faste tider.
  • Spleis.no – Skal noe spesielt arrangeres, som en tur eller et arrangement, kan det være lurt å opprette en spleis med en ønsket sum, og få med nærmiljø på dette. Et godt tips er å få lokalavisen til å skrive en hyggelig sak om dette, da når du mange.
  • Vipps – opprett et vippsnummer for laget, som alltid står synlig alle steder. Det er kjekt ved betaling i kiosk, men kan også generere spontane innbetalinger fra generøse givere.
  • Loppemarked – Be nærmiljøet om de har saker fra loft og kjeller de vil bli kvitt. Organiser frivillige til å stille opp med biler til å hente ting, klær, møbler og annet, og arrangér loppemarked på klubbhuset.
  • Supporterutstyr – Få laget opp forskjellige typer supportersaker, fra krus og nøkkelringer, til hettegensere og hundeklær, som så selges på egne arrangementer og lokalbutikken. Bruk gjerne humor – her er det få grenser.
  • Dugnad for andre – La frivillige i laget tilby tjenester for nærmiljø, der inntekten tilfaller laget. Det kan være transport, gressklipping, vaffelsteking på konserter – bare fantasien setter grenser her.

Hvordan bedre innbetalinger fra medlemmer

Samtidig er det først og fremst medlemmene selv som bærer lag og foreninger, gjennom kontingenter og andre innbetalinger. Det kan være arbeidskrevende å ha kontroll på fakturering av medlemskontingent og andre betalinger, og ikke minst oppfølging. Der mye tid tidligere gikk bort på manuell håndtering av regneark og utsending av faktura, er det heldigvis nå langt enklere løsninger som gjør jobben for både administratorer og medlemmer med få tastetrykk.

  • Alltid oppdatert kontaktinformasjon
    Første regel for å få inn betalinger er at du har riktig informasjon. Om hva medlemmet skal betale (for flere, for en påmelding, medlemskontingent e.l), at navnet er riktig og annet som spiller inn for den enkelte. Et system som gir enkel og rask tilgang til egne opplysninger via en app sikrer at medlemmet selv oppdaterer og sjekker at alt er korrekt. Som igjen sørger for at dette oppdateres alle steder i systemet.
  • Enkel betaling
    Fakturaer i papirform har lett for å forsvinne eller glemmes. Jo enklere betalingen er, jo raskere vil lag og foreninger kunne få inn betalinger raskt. Noe som er veldig viktig for å holde hjulene i gang. Betaling rett i app med muligheter for å betale med Vipps forenkler det hele. Med få tastetrykk er jobben gjort, og pengene inne øyeblikkelig. Samtidig har medlemmet mulighet til å se hva som er innbetalt på egen medlemsside.
  • God kommunikasjon
    Tilhørighet er viktig. Gi medlemmene følelsen av å være inkludert og en del av et miljø. Da er god kommunikasjon viktig, slik at alle til enhver tid føler de vet hva som skjer når og hvor, og raskt får høre om det skjer noen endringer. Men også at medlemmene har mulighet til å kommunisere den andre veien. Rubic Connect er bygget opp ikke ulikt hva vi kjenner fra sosiale medier, med nyhetsfeed, muligheter for å legge ut bilder, like og kommentere innad i den gruppen du tilhører. Samtidig får du push-varsler om det skjer endringer eller annet som berører deg. Med mulighet for både å kommunisere med en person og en hel gruppe.
  • Tilgjengelighet og oversikt
    Det er som medlem lett å glemme å betale inn kontingent eller påmeldingsavgift. Med Rubic Connect har du hele medlemssystemet i lomma, og kan enkelt både betale. Samme sted kan du melde deg på konkurranser, arrangement eller treningstimer. 
    Som leder eller arrangør får du på samme måte kontroll på hvem som har betalt, og kan også styre adgangskontroll ut fra dette – fra akkreditering til faktisk å låse opp dører og gi tilgang på forskjellige nivåer.
    Er du medlem av et treningssenter, vil du kunne se alle treningene og melde deg på det du ønsker. Er du forelder til et eller flere barn i et idrettslag, vil du alltid vite hvor og når kamper og treninger er.

Ønsker du å prøve Rubic gratis, klikk her!

Vi kan hjelpe deg med

Kom i gang

RUBIC har hjulpet over tusen organisasjoner og deres medlemmer til en enklere hverdag. Få mer tid til aktivitet – prøv RUBIC uten forpliktelser.

Kom i gang

RUBIC har hjulpet over tusen organisasjoner og deres medlemmer til en enklere hverdag. Få mer tid til aktivitet – prøv RUBIC uten forpliktelser.

Del denne artikkelen

Prøv GRATIS i 30 dager!

Prøv Rubic helt uforpliktende for å se om RUBIC kan hjelpe dere til å spare tid og få mer kontroll på medlemmene. 

“Drift smartere, øk inntektene og frigjør tid til bedre aktivitet”

Rubic AS skal være best på å hjelpe foreninger til å

  • drive profesjonelt
  • yte god service til medlemmene
  • frigjøre mest mulig tid hos administrasjon og frivillige
  • sørge for god kommunikasjon og samhandling mot grupper/medlemmer, grupper og mellom medlemmer

Logg inn